Gado Gado
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg henk
11 December 2008 | Indonesië, Lombok
Alweer 1,5 week voorbij gevlogen en dus tijd voor een update.
Doe de ogen maar even dicht en stel je een eiland voor waar je in anderhalf uur omheen kunt wandelen. Dan passeer je de haven waar duizenden kokosnoten net worden ingescheept om met een kleine vrachtboot naar Lombok te worden gevaren. De wegen op dit eiland zijn van zand en dat kan omdat er alleen maar kleine paardekarren over het land rijden. Die vervoeren zowel de 50 toeristen die hier zijn als alle andere dingen die van de ene naar de andere plaats moeten worden gebracht; kokosnoten, bamboe, zakken cement, planken en mens en dier. Het hagelwitte strand steekt mooi af bij de licht en donkerblauwe zee, waar je al snorkelend mooi koraal, vissen en zelfs schilpadden tegenkomt. Als de avond invalt en de prachtige zonsondergang heeft plaatsgemaakt voor een heerlijke avond, dan worden de BBQ-s langs het strand ontstoken, de vissen van de dag uitgestald en kun je in je gazebo (hutje op het strand, vier palen, rieten dak en lekker kussens op op te liggen) genieten van een heerlijke maaltijd. Dit is Gili Air en samen met Meno en Trawanang vormt dit de Gili Islands bij Lombok. Een absoluut paradijs aan de noordwestkant van Lombok, waar het enige water in de meeste gevallen zeewater is. En dat betekent douchen, wassen en zwemmen in zout water. Gelukkig is er water in flessen voor tanden poetsen drinken.
Onderweg hebben we nog diverse plekjes aangedaan waarvan hieronder weer een kort verslag.
Na Lovina zjn we via de noord en oostkust naar Amed gereden. Amed ligt aan de oostkust en alle huizen zijn gebouwd op de flanken van de Mount Agung, de hoogste berg van Bali. De grond is hier droger en met meer rotsen dan in het binnenland. Hierdoor minder rijst en meer andere gewassen, voornamelijk bomen. Amed/Tulamben is voornamelijk bekend om haar US Liberty. Een 120 meter groot slagschip dat op 15 - 25 meter diepte in de zee ligt. Boot is niet nodig, slechts 30 meter uit de kust ligt dit enorme wrak, waar de afgelopen jaren de zee zich over heeft bekommerd. En dat betekent dat de koralen zich over alle dekken en ruimen, boorden en masten hebben verspreid. Veel vis en prachtig koraal; een hele mooie duik. Voor de rest is het inmiddels ook hier 5 december geweest, hebben C+L de nodige kadootjes gehad van de Sint. Het was overigens bjna niet gelukt omdat de Sint een cash-flow probleem hadden. Met 10 euro op zak kwam de Sint na 3 uur rijden aan in Amed en toen bleek al snel dat een PIN hier niet aanwezig was. En dus alles met de creditcard van de Sint en gelukkig ergens nog 20 euro cash van de Zwarte Piet kunnen wisselen.
Na vijf dagen Amed via het Baturmeer en de moedertempel op weg naar Padangbai, de havenplaats waar onze boot vandaan vertrekt naar Gili. De moedertempel in Besakih is erg indrukwekkend en dat mede dankzij de enorme hoogteverschillen waar de 35 verschillende tempels zich binnen dit complex bevinden. Het Baturmeer was groot, maar de bewolking zorgde er al snel voor dat we dit na 1 uur wel gezien hadden. De weg naar Padangbai was erg nat, sommige stukken leken meer op een rivier vol stenen dan op een weg.
Gelukkig scheen in Padangbai de zon en konden we de volgende ochtend met de zon vol in onze snoet op de Fast Boat naar Gili. De dolfijnen onderweg gaven het geheel een extraatje...
Nog twee dagen en dan gaan we terug met de boot naar Sanur en na twee dagen daar, vliegen we dan door naar Australie. En dat is maar goed ook want Hanneke is inmiddels een Gado Gado: een niet-Indo met een Indo-kleur
Nog vijf dagen en dan zit onze eerste land en continent er al weer op, zijn er 40 dagen voorbij en gaan we op weg naar de koala en de BBQ.
Zonnge groeten vanuit Lombok
H2CL
Zonnge groeten vanuit Lombok
H2CL
12 December 2008 - 09:49
Saskia (zusje Roy):
Zo nu en dan surf ik even naar jullie site...terwijl ik hier hard zit te werken om alle deadlines te halen, ik me met kopjes thee warm moet houden in de koude werkkamer, en de telefoon non stop gaat. En dan in alle drukte is er die oase van rust uit Indonesie. Wat heerlijk om te lezen, en wat klinkt het allemaal geweldig. Nog een vraag van Sid: hoeveel en welke wilde dieren hebben jullie buiten de apen en toekan (is dat een toekan op de foto?) om gezien?
Geniet van en met elkaar. En veel plezier in Australie.
Liefs,
Saskia -
12 December 2008 - 12:51
Nanda En De Rest:
Het is heel erg fijn om weer even een rust moment te hebben zodra jullie berichtje er is. Dan lees ik weer met plezier wat jullie allemaal beleven en ben blij dat ik alleen maar goede berichten lees. Blijf genieten en op naar de kerstdagen...in australië, liefs van de Pastoortjes -
12 December 2008 - 20:25
Dorien:
Hoi allevier!! Hier eindelijk een berichtje uit Zeist. We lezen jullie verhalen trouw en zijn helemaaaaal niet jaloers hoor!
Hier gaat alles prima, sinterklaas een groot festijn dit jaar, Loes zat er helemaal in met als topper het grote sinterklaasfeest met K3, piet piraat en anderen... Nu op naar kerst, op kiekeboe werd kerststalletje opgebouwd met 'baby-floris' volgens Loes, tja daar moeten we nog even aan werken.
groetjes, veel liefs, Dorien en natuurlijk de rest -
13 December 2008 - 21:51
Roy (broer Saskia):
Zo'n eiland wil ik ook! Vandaag met straffe gure oostenwind (ofzo) met gevoels temp. van -20, de Boertjes verhuisd. Althans de grote dingen dan. Er moet nog wat ingepakt worden... :-). Als ik nu op de bank onder een dekentje kruip, m'n ogen dicht doe... dan lig ik zomaar in een hangmat met een kokosnoot en rietje... X -
15 December 2008 - 21:30
Ria Wever:
Enig jullie zo te kunnen volgen.
Geniet ervan.
Jullie ook fijne kerstdagen en een heel voorspoedige reis met elkaar.
Liefs tante Ria -
17 December 2008 - 18:41
Evert En Saskia:
Yes, Fijn te horen dat het jullie goed gaat, fantastisch! Azie heeft natuurlijk ook een speciaal plekje in ons hart.
Nu op naar Ozz. Wel lekker even westers lijkt me, gewoon Engels praten... Doe ze de groeten daar. kom je nog in Brisbane?
Hier alles wel. We maken ons op voor de kerstdagen en natuurlijk Oud en nieuw in Blaricum. Zal wel weer een feestje worden.
Groeten uit Friesland.
Evert, Saskia, Kes, Guus en Noor -
17 December 2008 - 20:08
Roberto:
Ha H2CL,
Doe je ogen even dicht en stel je een stapel van 30 jaarafspraken die te beoordelen zijn.
Ha luitjes, fijn om even vanuit deze realiteit een stukje te mogen en kunnen meeliften op jullie droom die realiteit is geworden,
Alles is hier goed met de gezellige donker warme kerstdagen voor de deur.
Zomaar even een krabbel met een dikke kus, groet Roberto