NIET GESCHIKT VOOR OPA'S EN OMA'S.
Door: henkhan@hotmail.com
Blijf op de hoogte en volg henk
20 Mei 2009 | Brazilië, Curitiba
Zo af en toe zijn we blij als we in ons hotel zijn. Zo ook in Praia Grande, heel blij zelfs. Na bijna vijf uur in de bus vanaf Florianopolis naar Torres besloten we om toch nog de aansluitende bus te nemen naar Praia Grande, vertrek half zes en na een uur zouden we er dan zijn. Van te voren toch maar even een hotelletje gecheckt, plek zat en dus geen probleem, wel lekker want het werd inmiddels al donker. Na tien minuten rijden gingen we de grote weg af en over de modderige ongeasfalteerde weg ging het verder, geen straatverlichting en de weg werd steeds smaller. Toch maar even een check in mijn gebrekkig Portugees of we in de juiste bus zaten en een bevestigend antwoord gaf hoop, maar na een uur rijden in de volledige duisternis nog geen stad te bekennen, hier en daar stapten mensen uit op volledig afgelegen plekken. Ik had de controleur in de bus gevraagd me te waarschuwen als we eruit moesten. Ik had alleen niet verwacht dat ook wij op zo'n volledig afgelegen plek de bus moesten verlaten !! En nu ??, “daar naar links en dan over de brug, daar ligt Praia Grande ” vertelde de controleur en met onze koffers door de prut in de volledige duisternis hobbelden we ietwat onzeker maar in deze richting.En de bus vertrok en daar sta je dan met je goede gedrag, twee kinderen en je enorme tassen. Eenmaal aangekomen bij de brug zagen we aan de overkant lichten van huizen en dat moest we onze plek zijn. Maar de eerste stap op de brug maakte al snel duidelijk dat het hier om een wiebelende touwbrug ging van een meter breed met houten planken over een snelstromende rivier !! Plotseling even blij dat het donker was, hadden we tenminste geen idee hoe woest en kolkend de watermassa onder ons door stroomde.
Met ieder twee koffers en één kind waggelend over de brug, gelukkig een brommer aan de overkant die moest wachten en ons met zijn koplamp wat bij kon schijnen, konden wij mooi kijken of alle planken op de brug er nog op zaten en we een beetje het midden aan hielden. Over de brug maar snel vragen of iemand ons hotel kende, maar “nooit van gehoord” was niet het antwoord waarop wij zaten te wachten. Toen zelfs de locale kroeg ons het antwoord schuldig bleef, was onze hoop gevestigd op de taxichauffeur. Hij kende het hotel en de straat, maar dat lag in Torres, waar we net twee uur geleden van waren vertrokken. Gelukkig wist hij ook te melden dat er in Praia een hotel was en er was plek, sterker nog we waren de enige gasten. Pizza en bier geregeld en maar even lekker nagenieten van ons avontuur in de duisternis. Ach, we leven nog en de pizza en het bier waren heerljk............en de jongens vonden het allemaal prachtig.
De volgende dag op weg naar Cambara do Sul, een dorp op 1000 meter hoogte gevangen tussen Nationale Parken. Slechts 45 kilometer rijden, kat in 't spreekwoordelijke bakkie zou je zeggen. Echter met een gemiddelde snelheid onder de 20 kilometer per uur duurt zo 'n trip al snel drie uur. De weg zit vol gaten, uitgesleten door de enorme hoeveelheden water en grote keien die geheel willekeurig de weg een pokdaal uiterlijk geven. Halverwege stoppen we om een canyon te bekjken; Canion de Itaimbezinho, we kijken een diepe kloof in van 800 meter, lopen anderhalf uur en vervolgen onze hobbelige weg naar Cambara.
De volgende dag is het weer omgeslagen, twee dagen geleden lagen we nog aan het strand met bijna 30 graden en nu konden we de winterjassen uit de vacuüm halen en kwam het kwik niet veel verder dan 8 graden !!! En als vervolgens de regen en wind op komt zetten lijkt het wel een Hollandse novembermaand. De beklimming van de Canion de Fortaleza is dan ook een ontbering met hoofdletter O. Na ruim een uur zijn we op het hoogste punt, de jongens zijn tot op het bot nat, de canion in de wolken en wij verre van. Snel een paar fotootjes en naar beneden, de jongens een droge trui aan en we proberen de rest van de dag weer op te warmen, tevergeefs.
We besluiten de helse tocht met de bus niet nog een keer te ondernemen en besluiten om via Porto Alegre naar Curitiba te reizen, lokale bussen werken hier prima en Porto Alegre is in ieder geval weer 10 graden warmer dan waar we vandaan komen. Een dagje bijkomen en met de nachtbus 11 uur onderweg naar Curitiba.
Curitiba betekent ook weer back on the memory-lane, eens kijken wat er allemaal is veranderd in 18 jaar tijd. We verkennen de stad, kopen wat kadootjes voor de boys hun verjaardag en werken nog wat was weg. Vandaag hebben we de mooiste treinreis van Brazilië gemaakt, van Curitiba naar Morretes dalen we 1000 meter af over de bergkammen, prachtige bruggen en door een fantastisch landschap. Morretes en Antonina zijn twee pracht plekken waar duidelijk het koloniale verleden van deze regio naar voren komt. Nieuw op de culinaire lijst is de “Barreado”. Het wordt weer een heerlijke lunch, de weegschaal zal weer blij zijn met ons. Luuk gaat zich overigens helemaal te buiten aan garnalen, erg lekker.
Morgen vertekken we naar Carambeï, daar hebben we allemaal veel zin in, de jongens worden met scheurkalenders voorbereid op hun 4e verjaardag en op die van Tante Tiny en weer erg leuk om na 18 jaar hier weer te zijn.
Ate domingo !!
H2CL
PS Karin Goossen, wil jij je even een mail sturen met telefoon/email naar henkhan@hotmail.com, kunnen we eventueel voor de Gentse Feesten nog wat afspreken !!
Ate domingo !!
H2CL
20 Mei 2009 - 04:20
Ferdinand:
Avontuurtje.... Maar je hebt in ieder geval het water gevonden wat eigenlijk van de Iguazu zou moeten afvallen. Althans gehoord. -
20 Mei 2009 - 05:41
Ida:
Goedemorgen,
Net wakker en lees jullie avontuur.Nou ik had de broek allang vol gehad.Maar wel lachen om het te lezen.
Veel plezier bij de familie slob.
Gr uit Uithuizen -
20 Mei 2009 - 06:34
Tijmen, Imke, V En L:
Dat klinkt wel echt spannend!Veel spannender dan kamperen op camping Bakkum, wat wij gaan doen met Hemelvaart! Nou ja, verschil moet er zijn! Fijn dat jullie het nog steeds zo leuk hebben. Geniet ervan!
Veel liefs, TIVL -
20 Mei 2009 - 07:41
Bas Lieferink:
Wauw, wat een avonturen... ik dacht even snel bij te lezen (ik was al even niet op de site geweest). Gelukkig hebben we een lang Hemelvaart weekend voor de boeg. Kunnen Judith en ik al een beetje in de vakantie stemming komen :-). Gr. Bas -
20 Mei 2009 - 18:23
Helma & Gerard:
Hoi Henk & Hanneke,
Waanzinnig om jullie avonturen in Zuid Amerika te lezen. Je waant je soms gewoon naast jullie (op zo'n wiebelende hangbrug bijvoorbeeld). Voor ons zit het er inmiddels echt op en zijn alweer helemaal ingeburgerd (zonder cursus overigens ;-)). We werken weer allebei wat in de huidige economie wel leker is trouwens. Maar heel vaak dromen we nog weg naar onze tijd in Australie en Nieuw Zeeland. Gelukkig hebben we de foto's nog;-). Het ga jullie goed en we blijven met heel plezeir jullie avonturen lezen.
Groeten Helma en Gerard
20 Mei 2009 - 19:42
Dirk B.:
Beste H2cl,
Jullie zijn bijzonder avontuurlijk bezig, ik laat dit maar niet aan Wendy lezen anders vind die met maar een saaie Piet ;-). Doe mij maar de Copacobana.
Groeten,
Dirk&Wendy -
21 Mei 2009 - 15:22
Papa En Mama:
Jullie verhaal over de kou en de regen past in zekere zin bij het punt waar wij nu zitten: in Regensburg. Het is hier trouwens prachtig weer. Wij genieten volop.
Regensburg, een stad om te onthouden.
Jullie verhaal is inderdaad niet geschikt voor opa´s en oma´s. Eng!!!
Gelukkig zijn we nu weer helemaal bij met jullie avonturen. Ook om te onthouden. -
22 Mei 2009 - 06:22
Linda:
Nog 2 nachtjes slapen! -
22 Mei 2009 - 18:51
De Buren Van Nr. 8:
Heel herkenbaar. Wij hebben ook een keer zitten stressen in zo'n bus. Toen gelukkig zonder kinderen. Hebben jullie geen kortsluiting van spaans naar portugees? Super foto's. Fijne verjaardag met de jongens! Ook de groeten van Rolf en Wout. -
22 Mei 2009 - 20:29
Antien & Fam:
hey lieve 4,
Wat weer een mooi avontuur!!
Vera 14 geworden en nu op naar de 4 jaar voor de jongens.
Keer wat anders je feessie in Brasil!!
We zouden graag een taartje komen halen maar helaas....
veel liefs en Corne en Luuk alvast een super verjaardag en veel plezier, ook voor tante Tiny de felicitaties!!
van ons allemaal!!
veel liefs van ons 4. -
24 Mei 2009 - 17:36
Evert En Saskia:
Hallo daar,
Corné en Luuk, van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag. Jeetje, alweer 4 jaar. Wat worden jullie al groot. Henk en Hanneke, jullie ook gefeliciteerd met jullie stoere mannen. Vandaag hebben wij heerlijk gezeild met onze Valk. De kinderen hebben er ook van genoten. Ja, ook bij ons worden ze groot en kunnen dit soort uitjes weer. Geniet van jullie laatste weken in verre oorden.
Groeten uit Friesland.
Evert, Saskia, Kes, Guus en Noor -
25 Mei 2009 - 09:16
TBM:
Lang zullen ze leven .... 4 jaar alweer ... en dat 2 keer !!! Hartelijk gefeliciteerd en nog heel veel jaren .... maar dan wel in NL tijdens jullie verjaardag he.. Pap en Mam ook van harte met de twee Thomas Cook boys . -
01 Juni 2009 - 07:03
Liselotte:
ha henk, het houdt niet op, alle prachtige avonturen! Deze was wel een beetje eng. Wat anders inderdaad dan onze 10 daagse cinque terra vakantie waar wij gisteren van terug zijn gekomen. Nog van harte met de jongens, die zullen een bijzondere verjaardag hebben gehad!
wanneer komen jullie nu precies terug?
Geniet nog lekker daar!
Liefs Liselotte